Fysiotherapie terug in basispakket: 'miljoenen mensen nu niet verzekerd'

Goed nieuws voor patienten: Fysiotherapie kan binnenkort weer worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Momenteel hebben ruim vier miljoen Nederlanders geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie, wat betekent dat ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit leidt tot een tweedeling tussen mensen met en zonder financiële middelen.

Fysiotherapeuten en zorgverzekeraars pleiten ervoor om fysiotherapie weer toegankelijk te maken voor iedereen. Ze benadrukken dat fysiotherapie belangrijk is om klachten te voorkomen en te behandelen. Momenteel zijn er beperkingen in het aantal behandelingen en de complexiteit van aanvullende verzekeringen.

Het aantal mensen dat zonder aanvullende verzekering zit en in plaats daarvan naar specialisten in het ziekenhuis gaat, neemt toe. Dit terwijl fysiotherapie vaak een betere en goedkopere optie is. Het is belangrijk dat fysiotherapie laagdrempelig is en als preventieve zorg kan dienen.

Minister Ernst Kuipers heeft het Zorginstituut gevraagd om advies over de voorwaarden om fysiotherapie vanaf 2025 weer op te nemen in het basispakket. Grote verzekeraars zijn hierbij betrokken, maar hebben nog geen commentaar gegeven. Verzekeraar DSW staat positief tegenover het voorstel, maar er zijn nog enkele obstakels te overwinnen, zoals de premieverhoging en het bepalen van het juiste aantal behandelingen per aandoening.

Bekijk het gehele artikel hier fysiotherapie terug in basispakket